Organisatieontwikkeling

De doorontwikkeling van de organisatie staat in het teken van een grotere beweging op weg naar de netwerkorganisatie. In 2018 wordt een verder vervolg gegeven aan de transitie op basis van het meerjarig transitieplan. De structuur technische randvoorwaarden zijn in 2017 gerealiseerd waardoor de nadruk in 2018 gelegd wordt op het voorbereiden van systemen, werkwijzen en vaardigheden. Deze stapsgewijze verandering draagt bij aan het realiseren van de basisprestatie van de organisatie gedurende de transitie.

De keuze voor werken in netwerken past geheel in de bestuurlijk vastgestelde strategie dat de organisatie Venlo in nauwe wisselwerking met omgeving / samenleving haar resultaten boekt. Niet vasthouden aan een taak maar juist in staat zijn om vanuit vakmanschap iets toe te voegen aan de omgeving, daar flexibel op in te spelen met een bijzondere maatschappelijke betrokkenheid. Deze drie woorden vormen het succesvolle recept waar we in 2018 stevig op inzetten bij onze organisatieontwikkeling.

Hiervoor wordt in 2018 een instrument ontwikkeld en toegepast waarin het werken in Venlo vanuit professionaliteit “gecertificeerd” wordt. De toetsing van certificering geschiedt op het onderhoud van vakmanschap (opleiding en vaardigheden), vergroten van flexibiliteit (inzetbaarheid binnen en buiten) en realisatie van maatschappelijke betrokkenheid. Voldoen aan deze kernaspecten bieden meer zekerheden op werk op termijn dan een contract of een dienstverband en dragen bij in de positieve beeldvorming over de ambtelijke professionaliteit.

De doorontwikkeling van de organisatie staat ook in het teken van ontsluiten van nieuwe vormen van capaciteit die verder gaat dan inhuur of dienstverbanden. De eerste experimenten in 2017 gericht op jongeren en ouderen zullen uitgebreid worden waarbij we gericht de beweging maken van 1000 medewerkers naar 100.000 meewerkers.

Daar waar in 2017 vanuit professionaliseringsoptiek de sturingscapaciteit is vormgegeven, wordt in 2018 het leiderschapsconcept en het leiderschapsontwikkeling programma doorontwikkeld. De drie sturingslijnen (organisatie, programma en regio) zullen daarbij verder versterkt worden om verantwoordelijkheden lager te kunnen beleggen en medewerkers meer in hun kracht te zetten. Eind 2018 moet inzichtelijk zijn dat dit ook tot resultaten leidt door een specifieke meting van de sturingskwaliteit in de praktijk analoog aan het traject / meting die heeft plaatsgevonden in 2016 (teamscan / sturingskwaliteit)

In 2018 is essentieel dat ook de basis op orde wordt gebracht. In de overgang naar de netwerkorganisatie is hiervoor al het nodige op orde gebracht en ook geconstateerd dat er nog huiswerk is dat meer aandacht en tijd vraagt. Deze aandacht en tijd zijn er in 2018 waarbij de organisatie een stevig fundament realiseert om daarmee klaar te zijn voor ingewikkelde toekomstige ontwikkelingen.

Deze ontwikkelingen op terrein van technologie en maatschappij en bijzonder de rol van de gemeentelijke overheid) gaan forse impact hebben op de organisatie. Met de Public Resource Management visie en de besturingsfilosofie is hier een eerste antwoord gegeven op de manier waarop de ontwikkeling van de organisatie hierop inspeelt. De meer concrete vertaalslag van activiteiten wordt in 2018 verder uitgewerkt in een meerjarig uitvoeringsplan.

In de regio willen we de verbindende factor als centrumgemeente zijn. Gezamenlijk met de regio gemeenten pakken we de opgaven voor de toekomst op. Op het gebied van bedrijfsvoering wordt in 2018 de samenwerking met Venray en Horst aan de Maas verder uitgebreid. Gezamenlijk wordt de informatievisie vormgegeven, personeel/salarisadministratie beheerd en mogelijk applicatiebeheer vormgegeven.

De samenwerking op van ICT in Noord- en Midden Limburg wordt in 2018 uitgebreid met enkele toetredende gemeenten en worden de eerste stappen gezet voor de oprichting van een gegevenshuis in de regio.

Verder zal in 2018 ook meer ingezet worden op de verbinding tussen organisatieontwikkeling en de verbinding met Duitsland. Programma’s als personele uitwisseling, het creëren en versterken van ambtelijke internationale netwerken dienen de verbinding met Duitsland tot een Unique selling point van de organisatie te maken dat daarmee het werkgeverschap versterkt (een internationale carrière begint in Venlo) en de werving van lastige functies ook vanuit het wervingsgebied Duitsland tot een reële mogelijkheid kan maken.