Vervangingsinvesteringen

De vervangingsinvesteringen bestaan uit nieuw aangedragen voorstellen. Hieronder worden de nieuwe aangedragen voorstellen afzonderlijk toegelicht.

18-033 Voertuigen service civiel onderhoud

In 2018 wordt voorzien in de regulier vervanging van zes voertuigen voor onderhoud service civiel. Het betreft voertuigen reiniging , groen, verharding en plaagdieren.

18-034 WMO Hulpmiddelen 2018

Jaarlijks investeringen in hulpmiddelen WMO voor 2018.

18-036 Levensduur verlengend onderhoud buiten sportaccommodaties 2018

In 2018 wordt een krediet voor levensduur verlengende onderhoudsmaatregelen t.b.v. buitensportparken opgenomen om noodzakelijke vervangingsinvesteringen (geen regulier onderhoud) tot uitvoering te kunnen brengen om te kunnen voldoen aan de instandhoudingverplichting. Het betreft o.a. toplaagrenovaties, sportvelddrainage, het vervangen van toegangswegen of hekwerken, aanpassing sportveldverlichting etc. Voor 2019 en verder wordt een concreet beleidsplan en onderbouwing van benodigde middelen opgesteld.

18-037 Speelplekken 2018

Het investeringsbudget wordt ingezet voor de structurele vervangingen en is nodig voor de duurzame instandhouding van de speelvoorzieningen.

18-042 Bomen 2018

De gemeente Venlo heeft circa 58.000 bomen in de openbare ruimte (exclusief bossen en natuurgebieden). Het beheer is er op gericht om dit areaal bomen duurzaam in stand te houden. Voornaamste redenen om bomen te vervangen zijn diverse terugkerende ziektes en plagen, hinderlijke overlast (juridisch aspect) en einde levensduur (vitaliteit). Uit de veiligheidsinspecties van 2017 blijkt dat circa 10% van het areaal aan vervanging toe is.

18-043 Verkeersregelinstallaties (VRI’s) 2018

Voor de periode 2017 t/m 2030 is een raming opgesteld van de benodigde vervangingskosten. Tijdige vervanging van (onderdelen van) VRI’s is nodig voor de verkeersveiligheid en –doorstroming. In de vervangingen wordt rekening gehouden met opname van de betreffende VRI’s in het dynamisch verkeersmanagement. Daarnaast hebben bepaalde VRI’s een gecombineerd eigenaarschap met Rijkswaterstaat en Provincie, waardoor contractuele verplichtingen zijn ten aanzien van de bijdrage. In 2018 is vervanging van 4 VRI’s noodzakelijk waarvan 3 VRI’s een raakvlak hebben met het project Ongelijkvloerse Kruising Eindhovenseweg/Kazernestraat.

18-044 t/m 18-050 Renovatie onderwijshuisvesting

De gemeente Venlo heeft met de gezamenlijke schoolbesturen binnen het primair onderwijs (PO) en(voortgezet) speciaal onderwijs ((V)SO) (verder te noemen: schoolbesturen) op 3 februari 2014 een overeenkomst afgesloten. Middels deze overeenkomst is de intentie uitgesproken om te komen tot een gezamenlijk gedragen visie op onderwijshuisvesting voor PO en (V)SO in de gemeente Venlo.

Het doel is te komen tot een kwalitatief en kwantitatief toekomstbestendig aanbod qua onderwijshuisvesting. De verdeling/scheiding van onderwijshuisvesting-taken en financiële middelen tussen schoolbesturen en gemeente Venlo vereist bij het realiseren van goede, gezonde, duurzame en exploitabele scholen voor alle Venlose leerlingen een gezamenlijke (financiële) inspanning van gemeente en schoolbesturen. De gedeelde verantwoordelijkheid voor de financiering van (vervangende) nieuwbouw van onderwijsgebouwen (taak gemeente) en de exploitatie van deze schoolgebouwen (taak schoolbesturen) werkt thans een suboptimale oplossing in de hand.

In het eerste halfjaar van 2017 zijn de contouren zichtbaar geworden van een nieuw strategisch huisvestingsplan. De gemeente Venlo en de Venlose schoolbesturen hebben de intentie uitgesproken om te komen tot realisatie van dit huisvestingsplan middels een gezamenlijke (financiële) inspanning. Dit betekent dat beschikbare geldstromen van gemeente en schoolbesturen gecombineerd gaan worden. Inzet zal zijn niet primair te gaan voor (uitbreiding/vervangende) nieuwbouw, maar voor levensduur-verlengende renovatie van bestaande schoolgebouwen. De gemeente Venlo en de schoolbesturen zullen samen zorgdragen voor de benodigde financiering van de levensduur verlengende renovaties.

De tussen gemeente Venlo en onderwijsbesturen uitgesproken intentie (realisatie gezamenlijke inspanning) zal in de periode 4e kwartaal 2017-1e kwartaal 2018 verder worden uitgewerkt, er zijn nog enkele thema’s welke moeten worden afgestemd, de start van het plan is voorzien in 2018.

Het huisvestingsplan/spreidingsplan is neergelegd in een overzicht van locaties met een daaraan verbonden investeringsplanning. Per locatie is vastgelegd welke levensduur verlengende investeringen in de planperiode worden gepleegd. Het huisvestingsplan is gebaseerd op een evenwichtige spreiding van onderwijslocaties. In het huisvestingsplan/spreidingsplan zijn de ruimtecapaciteiten afgestemd op de behoefte. De verwachte veranderingen in de leerlingenpopulatie zijn daarbij maatgevend. Overmaat in ruimteaanbod (leegstand) is waar mogelijk beperkt door gemaakte verbindingen binnen het onderwijs.

18-054 Release JDEdwards EnterpriseOne

JDEdwards EnterpriseOne werkt met een releasestructuur. Door Capgemini wordt op de release van JDEdwards EnterpriseOne een gemeentelijke schil (GFS) gebouwd. Op elke release wordt een aantal jaren recht op onderhoud aangeboden. Wanneer er geen onderhoud meer wordt aangeboden op een release/versie, is het noodzakelijk om een nieuwe versie te installeren. Gemeente Venlo werkt met release 9.0. Het recht op onderhoud op deze release loopt tot eind 2017. Dit betekent dat er geen nieuwe updates met foutoplossingen en nieuwe functionaliteiten m.b.t. wettelijke verplichtingen verstrekt worden. Begin 2018 is het dus noodzakelijk om de nieuwe release 9.2 te installeren.

Daarnaast moeten gemeenten vanuit de overheid uiterlijk in november 2018 in staat zijn om e-facturen veilig te ontvangen en te versturen. In de nieuwe release 9.2 is een nieuwe module i ontwikkeld

18-059 Vastgoed investeringen 2018

Op 16 december 2015 heeft de gemeenteraad ingestemd met het meerjaren onderhoudsplan voor gebouwen. De raad heeft vastgesteld dat jaarlijks bij de begrotingsbehandeling investeringen voor onderhoud aan de gemeenteraad worden voorgelegd. In het raadsbesluit is een schattingswijziging vastgesteld. Deze begrotingswijziging is de uitwerking van dit besluit. Technisch/bouwkundig gezien dienen alle plannen uitgevoerd te worden om het vastgestelde onderhoudsniveau te handhaven. Jaarlijks zullen de investeringsaanvragen worden geactualiseerd op basis van voortschrijdende inzichten. Het kan dus zijn dat investeringen die momenteel in portefeuille zijn in 2018 doorgeschoven worden naar een later jaar of dat ze komen te vervallen.

18-101 Nieuwbouw gymzaal Hoogstraat

Voor de vervangende nieuwbouw voor het bewegingsonderwijs van de gymzaal Hoogstraat/ Tegelen in C2C-uitvoering wil het college een verruiming van het krediet in 2018 toekennen. Indien het rijk ter uitvoering van een EU-richtlijn besluit tot het wijzigen van de kostprijsverhogende BTW voor sportaccommodaties, dan zal het college heroverwegen om dit krediet eerder toe te kennen.

18-053 Audio visuele middelen

Het college heeft in 2015 ingestemd met het voorstel Aanbesteding Audio Visuele middelen van alle gemeentelijke accommodaties. Op basis van dit voorstel is een 10-jarig contract aangegaan waarin onderhoud en innovatie voor de audio visuele middelen geborgd worden. De kredieten Audio visuele middelen worden verlaagd en de structurele middelen die vrijkomen worden ingezet voor de structurele exploitatielasten.

18-057 Sociaal intranet

Sociaal intranet als versneller van ontwikkeling vanuit communicatieperspectief.

Organisatieontwikkeling is in belangrijke mate communicatie. De interne communicatie heeft met de extra capaciteit en kwaliteit een forse impuls gekregen. De investeringen in tools blijven echter achter. Het project Sociaal intranet kan een oplossing bieden als versneller van organisatieontwikkeling vanuit communicatieperspectief. Dit project richt zich op verandercommunicatie, verbinding tussen medewerkers, versterken en faciliteren van samenwerking en versterken van flexibiliteit en mobiliteit.

18-171 Toplaagrenovaties Hockeyclubs

De toplagen van diverse hockeyvelden in de Gemeente Venlo zijn inmiddels toe aan vervanging (afschrijvingstermijn 10 - 12 jaar). Ook keuringsresultaten bevestigen dit. De hockeybond heeft reeds een veld afgekeurd en een ander veld staat onder verscherpt toezicht. De kwaliteit loopt snel terug en velden worden sneller glad en zijn hobbelig, waardoor de kans op blessures toeneemt. In overleg met de club wordt het kwaliteitsniveau van de velden (water-, semiwater- of zandveld) besproken. Omdat de basisvoorziening voor hockey in de gemeente Venlo een zandveld is, komen de meerkosten voor hogere kwaliteitsvelden voor rekening van de club. De club voldoet deze extra kosten aan de gemeente en ontvangt hiertoe een rekening verhoogd met btw.